Om de kleur / form van tanden te verbeteren
Spleetjes tussen de voortanden te verhelpen
Scheve tanden recht te maken
Bij verkleurde tanden of inwendige verkleuringen
Lelijke vullingen of vlekken op tanden te verbergen
Bijzondere situaties: glazuurstoornis of na parodontitis
Soms kunnen esthetisch onaantrekkelijke tanden ontstaan door andere tandproblemen. Bijvoorbeeld bij parodontitis (een ontsteking van het tandvlees en kaakbeen) zal kaakbot 'slinken', waardoor het tandvlees 'terugtrekt' en een groter deel van de tanden zichtbaar wordt, inclusief (grote) ruimtes tussen tanden. Ook na een behandeling hiervoor, kan het zijn dat tanden nog in 'spreidstand' staan, waardoor zij 'naar voren wijzen'. Dit kan (soms) met facings worden gecorrigeerd.
Ook patiënten met een glazuurstoornis, waardoor waardoor het glazuur en/of de buitenste laag van de tandkroon zich abnormaal ontwikkelt, kunnen (soms) van facings gebruikmaken om beter ogende tanden te krijgen.
Wanneer een tand erg verzwakt is door cariës of een zenuwontsteking of wanneer een te groot deel van een tand is afgebroken, kan het zijn dat een facing geen mogelijkheid (meer) is. Een tandarts kan beoordelen of dit het geval is. Het enkele feit dat er cariës of een vulling in een tand zit, betekent echter nog niet dat een facing niet mogelijk is. Tandbederf, zolang het in beperkte mate is, sluit dus niet per definitie een facing uit.
Soms kan het wel, maar is het niet aan te bevelen
In sommige gevallen kan het zijn dat een patiënt slechts één (voor)tand heeft met (esthetische) problemen. In dit geval kan op deze tand een facing worden geplaatst, maar voor een cosmetisch optimaal resultaat zal een tandarts doorgaans voorstellen om op minstens vier of zelfs zes (voor)tanden een facing te plaatsen. In deze gevallen zal ook aan de overige tanden geslepen moeten worden, wat tandartsen doorgaans liever niet doen aangezien dit zonde is van het gezonde tandmateriaal. In deze gevallen kán een facing dus wel, maar zal een tandarts dit veelal niet
aanraden.
Hierbij zijn deze factoren van belang:
Porseleinen facings gaan langer mee dan composiet facings. De levensduur van porselein facings kan meer dan 15 jaar bedragen, al is het voor een lange levensduur wel van belang dat de tand waar de facing op is geplaatst goed wordt verzorgd en niet wordt gebruikt om op harde objecten te bijten of iets dergelijks. Een composiet facing daarentegen gaat doorgaans 4 tot 8 jaar mee. Een porselein facing gaat zodoende grofweg drie keer zolang mee als een composiet facing.
Porselein facings zien er doorgaans beter uit dan composiet facings. De facing wordt dus niet 'direct' door de tandarts aangebracht, maar 'indirect' nadat deze door de tandtechnicus is vervaardigd. Hoe beter de samenwerking en communicatie tussen tandarts, tandtechnicus en patiënt, des te beter is het eindresultaat.
Bij composiet facings daarentegen wordt de facing direct door de tandarts op de tand aangebracht. In deze gevallen is het eindresultaat volledig afhankelijk van de bekwaamheid van de tandarts. Hierbij geldt dat lang niet elke tandarts in staat is om fraaie composiet facings te maken. Dit is namelijk een vaardigheid die een ruime hoeveelheid oefening vergt. Om deze reden zijn er esthetische tandartsen de zich hebben gespecialiseerd in, onder meer, het plaatsen van composiet facings.
Een composiet facing die niet naar wens van de patiënt is, kan eenvoudig worden vervangen door een nieuwe composiet (of porselein) facing. Ook wanneer de facing is beschadigd of zelfs is afgebroken, kan deze eenvoudig worden hersteld. Een porselein facing daarentegen kan niet worden gerepareerd. Een beschadigde of gebroken porselein facing zal zodoende altijd moeten worden vervangen door een geheel nieuwe porselein facing.
Voor het plaatsen van een composiet facing is nauwelijks slijpen aan de tand vereist. Bij porselein facings daarentegen is het nodig om 'ruimte te maken' voor de (dikkere) porseleinen facing. Zonder afslijpen van een deel van de tand zou de tand, inclusief porseleinen facing, namelijk te 'dik' worden.
Een composiet facing kan eenvoudig in één tandartsbezoek worden gerealiseerd op een dag. Porselein facings daarentegen vereisen minstens twee tandartsbezoeken binnen 1 week behandelperiode.
Composiet facings zijn goedkoper dan porselein facings. Dit komt doordat de gebruikte materialen goedkoper zijn en doordat bij het plaatsen van een composiet facing geen tandtechnicus is betrokken.
Bij cosmetische ingrepen zal, meer dan bij medische ingrepen, het prijskaartje een belangrijke factor zijn. Aangezien indirecte facings (van porselein) drie keer zo duur zijn als directe facings (van composiet), kan dit een reden zijn om voor composiet facings te kiezen. Hierbij dient er wel rekening mee gehouden te worden dat porselein facings ook ongeveer drie keer zolang meegaan als composiet facings. Op de langere termijn, is er dus nauwelijks een prijsverschil tussen beide soorten facings.
Tand facings met dunne porseleinen schildjes geven de meest natuurlijke uitstraling.Bovendien verkleuren de tand facings van porselein niet in de loop der jaren.Zijn de tanden te klein, afgebroken of ontbreken ze, dan plaatsen we zo nodig een kroon of een brug.
Porselein facings zien er doorgaans beter uit, maar composiet facings zijn eenvoudiger te herstellen (bij beschadiging) of vervangen (wanneer het eindresultaat tegenvalt). Voorts, vereisen composiet facings minder afslijpen van tanden om plaats te maken voor de facings. Bovendien vereist een composiet facing slechts één tandartsbezoek, terwijl een porselein facing minstens twee tandartsbezoeken vergt.
Er zijn, kortom, argumenten voor en tegen beide soorten facings, zodat de keuze tussen composiet en porselein facings uiteindelijk afhangt van hoe zwaar een patiënt aan de verschillende factoren tilt. Porselein facings lijken een veiligere keuze, met een meer voorspelbaar eindresultaat, terwijl composiet facings voor een fraai eindresultaat een in het plaatsen van composiet facings bekwame tandarts vereist.
Garantie van facings is 1 maand. Hierna bedragen de kosten voor reparatie €75,00 per porseleinen facing en €20,00 per composiet facing.